
Stap 5: Nadat je de stappen door hebt genomen, kom je op een tweede fiche uit. Lees de fiche grondig door. Je kunt alle fiches ook downloaden in één pdf.
Je gaat de twee geselecteerde opdrachten met elkaar combineren. Je kunt de paarse fiches bekijken om inspiratie uit te halen. Deze fiches zijn een combinatie van een beeldende en een muzische opdracht.
Om de opdrachten op een goede manier te combineren, zijn er verschillende methodes die je kan toepassen:
- Lees de fiches grondig door. Probeer overeenkomsten te zoeken in de beide fiches aan de hand van je criterium en de subcriteria. Door deze overeenkomsten samen te bundelen ontstaat er samenhang.
Vb: Bouwstenen: Bouwstenen muziek - Bouwstenen beeld / Timing: energizers - middellang - één lesuur - meerdere lessen / Deelnemersaantal: individueel - kleine groepjes - hele klasgroep - combinatie)
- Zoek een gezamenlijke link met je eigen lesmateriaal. Past er iets van je eigen lesmateriaal bij de fiches? Door één gezamenlijke link te vinden, ontstaat er een samenhang tussen de opdrachten. De link kan zeer voor de hand liggend zijn, maar kan evengoed complexer zijn.
Voorbeelden van linken: YouTube filmpje, kunststijl, kunststroming, ontwerpers ...
Vb: zie voorbeeldles Cross-over. Hier is de link dat de hele opdracht draait om een animatiefilm. Daarbij zijn beeld ën geluid essentieel.
- Door verschillende opdrachten met verschillende vakdomeinen te vermengen krijg je voldoende afwisseling tijdens de les. Je kunt opdrachten achter elkaar plaatsen zodat er een volwaardige les ontstaat. Je kunt je inspireren op de Zeppelin methodiek die gebruik maakt van een opbouwende opdrachtenladder. Ook bij deze strategie is het belangrijk dat er een samenhang is tussen de opdrachten. Je kunt een gemeenschappelijke link zoeken of overeenkomsten zoeken in de beide fiches aan de hand van je criterium en hun subcriteria (zie vorige stappen).
Vb: zie de fiche 'Zie het geluid'. Hier is natuurwetenschappen een onderliggend vakdomein.

Tips
- Wees niet bang!
Probeer verschillende dingen uit. Je kunt bijvoorbeeld een beeldende energizer gebruiken in je muziekles of een muziekoefening integreren in je beeldende opdracht. Door deze vakdomeinen te combineren, zullen de leerlingen extra geprikkeld worden en groei jij als leerkracht door verder te durven kijken dan enkel je vakdomein.
- Denk out of the box!
In plaats van te kopiëren kan je zelf tot creatieve gedachten komen door de dingen eens op een andere manier te benaderen. Durf je grenzen verleggen, test dingen uit... Knip bijvoorbeeld de fiches in twee en plak ze op een andere manier aan elkaar, hoe ziet de opdracht er nu uit? Wie weet kom jij wel op een super origineel idee.
- Vraag het eens aan de leerlingen!
Het kan helpen om als leerkracht te luisteren naar je leerlingen. Door je open te stellen voor hun mening, feedback of ideeën, kun je bepaalde dingen in een ander daglicht zien. Door samen te werken kun je als leerkracht de doelstellingen naar een hoger niveau tillen, de kwaliteit van het proces verhogen en een sterker eindproduct realiseren. Daarbij betrek je de leerlingen in de ontwikkeling van het lessenpakket waardoor je inspeelt op hun noden en interesses, dit werkt bevorderend.